lördag 22 juli 2017

Lite OT och sommarlov (jobb)

Kommer i detta inlägget vara lite "OffTopic" och hoppas det är okej med er läsare. Faktum är att jag egentligen har haft sommarlov sedan slutet av maj men som den student man är så har jag sen dess jobbat istället för att vara ledig.
Jag har fått sommarjobb på en av storbankerna vi har här i vårt land och jag måste säga att det till en början var ganska roligt och egentligen så är det fortfarande ganska roligt till och från men jäklar vad kämpigt jag har det just nu. Jag jobbar nästa vecka också för att sen ha lite semester men det har som sagt varit väldigt jobbigt att ta sig upp och jobba. Vill bara vara ledig nu och jag behöver verkligen vara ledig för det har varit non-stop nu med skola osv sedan snart 1 år tillbaka.
Men det är i tider som dessa som jag försöker påminna mig om "the bigger picture" dvs, varför jobbar jag? Vad ska jag göra med pengarna? Vad är mitt långsiktiga mål?

Mitt mål är att i framtiden kunna leva på mina utdelningar och i och med att jag pluggar så har jag ju inte fått någon inkomst förutom lite extra jobb, så jag har investerat stora delar av CSN-lånet. Det är också anledningen till att jag ville sommarjobba, jag behöver dra in pengar. Jag behöver dra in pengar både till mig själv i sommar och även efter sommaren men också för att jag behöver pengar till portföljen.
Med det sagt så kan jag inte låta bli att tänka på hur jäkla gött det ska bli när jag är lite ledig, efter det väntar lite jobb igen och sedan är det full rulle i skolan.
I och med att jag själv tycker det är svårt att avväga jobba eller vara ledig så kan jag bara tänka mig hur svårt det är att veta när man har "tillräckligt" med pengar för att t.ex säga upp sig och leva på sina utdelningar. En bloggare som jag tycker går igenom detta just nu är blogg-kollegan http://miljonar.blogspot.se/ han har enligt mig och många andra kunnat säga upp sig för ett tag sedan för att utan problem leva på sina utdelningar, men han har själv känt att han behöver lite säkerhetsmarginaler. Helt OK såklart om du frågar mig, varje individ bestämmer själv vad som känns tryggt att ha innan man kastar ut sig själv från arbetslivet. Tycker dock det är ett mycket intressant fenomen det här, att hitta balansen mellan när man tycker att man har tillräckligt och när man inte har det.



måndag 17 juli 2017

Nytt Innehav

I fredags tog jag in ett nytt innehav till "CSN" portföljen, detta innehav är faktiskt en bank och innehavet är alltså Avanza Bank Holding.

Som jag har sagt tidigare så är jag absolut ingen analytiker, utan jag köper aktier och sparar i aktier utifrån vad jag tycker är bra och i detta fallet vad jag själv använder mig av. Jag, likt många andra privatsparare använder Avanza för alla mina placeringar. Avanza är en stor anledning till att jag ens investerar pengar i börsen tror jag, för det var på deras sida jag först blev bekväm med att försöka lära mig lite om fonder och aktier. Avanza tycker jag är en helgrym bank, de erbjuder grymma produkter och bra service. De har även låga avgifter och erbjuder det lilla extra som man som småsparare bara älskar. Till exempel så hjälpte jag mina föräldrar flytta deras IPS:er från Swedbank till Avanza och då stod Avanza för flyttavgiften och betalade t.om ut en summa till mina föräldrars nya IPS:er.

Man kan lätt säga att jag verkligen gillar Avanza med andra ord, men det är inte bara därför jag valde att ta in bolaget i min "CSN" Portfölj. Utan mer eller mindre alla som jag pratar med som också investerar på börsen använder sig av just det, Avanza. Visst stöter jag med små mellanrum på folk som använder sig av Nordnet, men en stor majoritet använder Avanza och mest pga användarvänligheten. Om jag fritt får tänka lite så tror jag att Avanza även i framtiden kommer ha en mycket stark marknadsposition, visst står banken inför utmaningar som alla andra banker men jag tror att dom pga sina grymma produkter, låga avgifter och fantastiska användarvänlighet kommer att vara ännu större i framtiden.
Sen tycker jag att dom också har fler tjänster att erbjuda i framtiden som t.ex Bolån osv och då tror jag att dom kan locka åt sig ännu flera kunder.
Jag tror att Avanza är framtidens bank och har därför köpt en liten post, tanken är att jag sakta men säkert ska vikta upp det!

Vad tycker ni om Avanza och vad gillar ni mest med det?

tisdag 11 juli 2017

Trög börs, hålla i investeringarna?

Börsen har gått lite trögt på sistone tycker jag och då är den självklara frågan vad gör man med investeringarna. Fyller man på? Sparar man pengarna? Ja, vad gör man egentligen?

Personligen så har jag kört en kombination av både att spara lite och fylla på med mer. 
Däremot så tenderar jag att främst köpa "säkra" bolag särskilt i en tid när det går lite ner som den senaste tiden. Alltså: när jag säger "säkra" bolag så tänker jag främst på bolag som Investor, Castellum, Industrivärden och HM. HM har ju dock på senare tid knappast presterat bra, men jag köper på mig mer HM även om jag inte gör det i någon större utsträckning.
Jag har istället som mål att vikta upp Investor och Industrivärden, av den enkla anledningen att investmentbolag aldrig kan gå fel!
Jag tycker att man i en sån här tid och även i tider som är betydligt värre än detta så kan man fortsätta att handla aktier, så länge man köper stora bolag som går med vinst. Gör man det över tid så kommer det att löna sig. Nu tror jag inte att vi är i närheten av en börskrasch men tänk er bara dom som tankade aktier i stora bolag efter kraschen 2008. Tror knappast att dom människorna ångrar sig idag...
Om man fortfarande känner att man inte är särskilt sugen på att handla aktier pga höga värderingar eller skakig börs så kan man alltid handla index-fonder. Klockrena exempel på sådana är: Avanza Zero, Aktiespararna Direktavkastning.

Hur börsen går framöver är såklart omöjligt att veta, men jag tror att om man kör stenhårt på "Köp och Behåll" så spelar det inte jätte stor roll i längden hur börsen presterar för tillfället.
Vad handlar ni för tillfället? =)


lördag 8 juli 2017

Ekonomisk Frihet och Ekonomisk stabilitet


Vad är egentligen ekonomisk frihet? eller ska vi kalla det ekonomisk stabilitet? Hur uppnår man det?
Enligt mig så kommer ekonomisk stabilitet först och sedan för den som har tur eller är duktig och disciplinerad så kommer ekonomisk frihet.
Vad ekonomisk frihet är för något är ju olika för alla men jag tror att för den vanliga Svensson så innebär ekonomisk frihet att man inte behöver gå till jobbet varje dag för att få lön så man kan äta och leva. Uppnår man ekonomisk frihet så kan man t.ex leva på sin utdelning från aktier, eller leva på hyror från fastigheter man hyr ut etc.
Alla människor är olika och det är ofta jag stöter på människor som inte förstår överhuvud taget varför man investerar i aktier eller andra saker, jag tror att dessa människor egentligen inte orkar ta tag i sitt sparande eller orkar lägga tid o energi för att lära sig lite om det.
Men jag är övertygad om att alla människor skulle vilja ha först och främst ekonomisk stabilitet, dvs att du inte kommer svälta ihjäl för att du blir sjukskriven eller dylikt. Vi som bor i Sverige har turen att bo i ett sånt fantastisk land där vi ändå har ett skyddsnät för detta via samhället men det spelar ingen roll.
Jag tror att även om vi inte svälter så är vi som alla andra, dvs vi vill ha mer. Vi har "höjt" ribban för vad vi anser är vår lägsta standard. Vi vet att vi inte svälter ihjäl men vi vill kanske kunna köpa den bilen som grannen har köpt eller köpa kläder till våra barn som är dyra eller vad det nu kan vara.
Det är helt OK enligt mig och det är också med det jag menar att alla människor egentligen vill ha ekonomisk stabilitet. Sen vad man gör för att uppnå det är såklart olika för alla, för mig är det iallafall att investera pengar på börsen. 

För inte så länge sedan så tillhörde jag en av dom människor som jag idag inte förstår mig på och som jag nästan föraktar, dvs dom människor som inte har en som helst aning om vad dom gör med sin ekonomi. 
Jag kunde få ut 25-28k i månadslön i 3 månader i rad ibland och ändå vara utan pengar, jag bodde precis som nu hemma och hade absolut inga utgifter förutom mitt gymkort och mitt mobilabonnemang (600 kr).
Nu i efterhand så förstår jag inte hur dum jag kunde vara som höll på så, men jag tror att det är väldigt lätt att hamna i det hjulet pga det konsumtionssamhälle vi lever i idag.
Man går till jobbet varje dag och är så inställd på att jobba och få lön men man tänker inte sig för i det långa loppet. Varför jobbar jag? Hur vill jag leva i framtiden? Vad har jag för framtidsdrömmar? Var vill jag vara om 5-10 år? Vill jag vara piskad att gå till jobbet varje dag för att betala mina räkningar?

Detta är frågeställningar som man helt enkelt inte ens tänker på när allting bara rullar på, helt idiotiskt om man slår sig ner och tänker på det för ett ögonblick. Det är ungefär som att arbeta i motvind.
Jag har sedan ungefär 2 år tillbaka i tiden vaknat till ekonomiskt skulle jag vilja säga, jag började först med att investera småsummor på fonder och tyckte det var roligt och spännande. Fortsatte att lära mig om investeringar och börsen och gick för ca 1 år sedan över till att investera främst i Aktier.
Nu efter jag lärt mig ännu mer och satt mig in i denna "värld" ännu mer så är jag helt övertygad om att detta är något för mig. Det är inte bara något för mig idag utan för resten av livet. När jag får lön/csn så är det spara som gäller först och sen kommer slösa.
Hur man gör för att sträva mot ekonomisk frihet/stabilitet är helt upp till var och en, det behöver inte vara börsen. Jag vill bara att folk ska tänka sig för och se att genom små förändringar i sin ekonomi så kan man åtminstone sträva mot att ha en mycket bättre ekonomi.

onsdag 5 juli 2017

Investera och Spara CSN-lån?


En vanlig fråga bland studenter är om man ska ta CSN-lån eller inte och då utgår jag alltså ifrån att man egentligen inte behöver lånet men att man tar det ändå.
Här har jag själv tagit beslutet att ta lånet, även fast jag egentligen inte behöver det.
Jag har även fått ca 2-3 klasskamrater att ta lånet även fast dom inte heller egentligen behöver det för att försörja sig under studietiden.

Varför detta då? Att ha skulder är ju fel? Det är väl t.om dumt att vara skuldsatt?
Nej, det är dumt att vara dum om man frågar mig. Att inte ta CSN-lånet när man är student är enligt mig nämligen väldigt dumt. Jag kan absolut ha fel här men jag tycker att alla studenter som inte är rika borde ta CSN-lånet.
För det första så är räntan mycket överkomlig, alltså 0,34%. För det andra så har det sakta men säkert börjat debatteras om man i framtiden inte ens ska ta någon ränta för CSN-lån.

Jag ser på saken såhär: Om man är student och är, säg mellan 18-25 år gammal då äger man förmodligen inte sitt boende. Antingen hyr man då en bostad eller bor hemma, alltså skall man efter studierna förmodligen ta bolån för att köpa lägenhet/hus. Ska man inte köpa lägenhet/hus så vet jag att väldigt många köper t.ex Bil och tar ett billån istället.

Varför då inte ta CSN-lånet redan i "förväg" och antingen spara det på ett sparkonto med ca 1% ränta eller varför inte investera det? Om man ändå 1-2 år efter avslutade studier ska ta bolån så är det lika bra att ta ett CSN-lån där räntan är betydligt förmånligare. Listräntan för bolån ligger idag på 2,04 hos t.ex Nordea och Swedbank, förmodligen kommer den vara ännu högre om något år.

Jag själv tar fullt CSN-lån fastän jag inte behöver det eftersom jag efter gymnasiet arbetat heltid i ca 5 års tid. Personligen så investerar jag ungefär 90% av CSN-lånet, utav dom 90% så är jag ungefär investerad 70% i aktier och 30% i fonder. ca 10% har jag i likvida medel alltså pengar på sparkonto.
Däremot kommer jag inom kort att även investera en del av dessa 10% i Lendify. Om ni inte vet vad Lendify är så rekommenderar jag er att gå in på Lendify (affiliatelänk) och läsa mer om deras verksamhet!

söndag 2 juli 2017

Innehav och Fingerprint

Mina Innehav och noobie-misstakes

Kommer nu att lägga upp mina Innehav till höger i sidan, på de innehav som det är någon markering på så försöker jag förtydliga att dom innehaven är byggstenar i min portföljd, dvs innehav som jag aldrig kommer sälja. 
Som ni ser så har jag inga annorlunda aktier, utan det är aktier som man ser väldigt ofta bland investerare. Detta har lite med att göra att jag absolut inte är någon börshaj utan jag bara köper det jag tror fungerar och det som jag känner igen någorlunda.
Innehav som Castellum, Investor och HM väger tungt i min portfölj och kommer med all sannolikhet att göra det även i framtiden.
Man kan också se att jag ganska tydligt följer en sorts utdelningsstrategi då dom flesta aktierna är bra utdelare.


Däremot finns det också ett innehav som jag är mindre stolt över.. Och det är givetvis Fingerprint Cards!!
Jajjemän, i said it! Jag äger Fingerprint Cards och även om jag inte är stolt över det så är det inget jag skäms över. Jag är faktiskt, hör och häpna den "typiska" Fingerprintägaren, dvs jag köpte Fingerprint utan att ha en aning om vad det är för bolag, vad dom gör etc. Köpte den för jag hörde om den överallt och läste om den överallt.
Det är ett innehav som jag verkligen inte vet hur jag ska ställa mig inför... Ska jag sälja och ta smällen eller ska jag behålla och hoppas på mirakel?

För er som undrar hur det ser ut i Avanza-appen att äga Fingerprint så kan jag dela med mig av den här tråkiga bilden:



Detta var inlägg nmr 2, hoppas ni finner det intressant! Det kommer fler intressanta inlägg so stay tuned ;)

lördag 1 juli 2017

Första blogginlägget

Min blogg-oskuld tas alltså med detta inlägg. I mitt första inlägg tänkte jag bara berätta lite om mig själv och målet med min blogg.

Jag är 24 år gammal, student och har ett brinnande intresse för aktier och investeringar. 
I bloggen kommer jag prata om allt som har med investeringar och aktier att göra, jag är på inget sätt någon expert på ämnet eller någon analytiker. Har ca 2 års erfarenhet av börsen och köper det jag anser funkar, dock med en tydlig "utdelningsstrategi" i åtanke.

Kommer inom snar framtid publicera mina innehav =)